Plan rada i program aktivnosti 2022./23.

I. PLAN I PROGRAM DO KRAJA 2022. GODINE

Tribina “Huliganstvo, navijačko ponašanje i zaštita ljudskih prava: neizostavni trokut sportske današnjice“ – 25. studenog 2022.

Vrijeme: od 17 do 19 sati

Mjesto: Zagreb

Program: Panel rasprave, otvoren za javnost koji ima cilj je potaknuti razmišljanje građana o određenim odstupanjima u ponašanju te načinima zaštite samih građana koje je u rukama represivnih tijela Republike Hrvatske

Pravnikova stručna praksa

Vrijeme: 28.11. – 9.12.

Mjesto: Zagreb

Program: Projekta omogućuje studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu stjecanje praktičnog iskustva kroz posredništvo između studenata i odvjetničkih ureda, odvjetničkih društava, konzultantskih tvrtki ili tvrtki s organiziranim pravnim službama.

Pravnikovo srce

Vrijeme: 27.11. – 24.12.

Mjesto: Zagreb

Program: Kroz četiri događaja: dan društvenih igra (student prava i poznati), večer stan up komedije, humanitarni božićni  koncerta i donatorsku, večer za vrijeme trajanja adventa sakupljat će se sredstva i donacije za humanitarnu Udrugu Mali zmaj (https://www.malizmaj.hr/), prepoznatljivu u svojem radu,  u što će biti uključene i sve druge studentske udruge sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, ali i širi spektar ljudi i pokrovitelja van fakulteta kako bi humanitarna nota ove aktivnosti bila što veća i efektivnija.

Obljetnica 55 godina postojanja Udruge Pravnik

Vrijeme: 22.12.

Mjesto: Zagreb

Program: U sklopu obljetnice bit će pregled rada u 55 godina, promocija časopisa, osnivanje alumni kluba, te donatorski domjenak za projekt Pravnikovo srce

II. PLAN I PROGRAM ZA 2023. GODINU

Projekt „Tribina“ – Udruga Pravnik tradicionalno, svakog semestra, organizira tribinu na kojoj se razjašnjavaju i problematiziraju aktualna pravna i politička pitanja kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Na tribinu se pozivaju stručnjaci iz odabranog područja, često suprotnih stajališta, kako bi, kroz panel diskusiju, proširili znanje studenata iz pravnog područja povezanog s nekom aktualnom temom.

Projekt će se održati u travnju u Zagrebu.

Projekt Pravnikova stručna praksa – izvorni je projekt Udruge kojemu je cilj povezati sposobne i ambiciozne studente prava s uspješnim i kvalitetnim odvjetničkim uredima ili drugim poslodavcima u kojima bi studenti mogli odraditi pravnu praksu. Ideja je proizašla iz činjenice da studenti Pravnog fakulteta nakon završenog studija znaju vrlo malo ili gotovo ništa o načinu kako pravo funkcionira u praksi. Projekt je pokrenut početkom 2012. g. te je od tada uspješno provedeno osam natječaja za obavljanje stručne prakse u uredima s kojima je dogovorena suradnja. Natječaji se provode dva puta godišnje, u pravilu u listopadu i ožujku. Do sada je Udruga ostvarila uspješnu suradnju s 18 odvjetničkih ureda, u kojima je nekoliko desetaka studenata odradilo stručnu praksu i steklo dragocjeno iskustvo praktične primjene stečenog teorijskog znanja.

Projekt će se održati u travnju u Zagrebu.

Pravnikov znanstveni skup – novi je projekt Udruge Pravnik prvi puta proveden u akademskoj godini 2020./2021. To je jednodnevna znanstvena konferencija na kojoj autorice i autori izlažu svoje unaprijed prijavljene i na recenziji prihvaćene radove. Svi prihvaćeni i izloženi radovi zatim budu objavljeni u časopisu Pravnik u kategoriji radova „Izlaganje sa znanstvenog skupa“. Sudjelovanje na skupu otvoreno je svim studenticama i studentima preddiplomskog, diplomskog te integriranog preddiplomskog i diplomskog studija prava, socijalnog rada, javne uprave, poreznog studija, sociologije, ekonomije i srodnih društvenih znanosti.

Projekt će se održati u lipnju u Zagrebu.

15. Kongres studenata prava – Kongres studenata prava prvi puta je održan 2009.g. kao studentska inicijativa Udruge Pravnik s ciljem da se studentima proširi postojeće znanje iz pravnog obrazovanja, kao i da im se, kao svojevrsna nadogradnja, približe znanja i vještine koja nisu sadržana u redovitom kurikulumu pravnog obrazovanja. Prvenstveno je bio namijenjen studentima prava, ali je s obzirom na njegov interdisciplinarni karakter otvoren i za studente drugih fakulteta. Također, Kongres je posjećen i od strane studenata prava iz drugih gradova RH i regije, što mu daje i međunarodni karakter. Gostovanjem stručnih domaćih i inozemnih predavača polaznicima se omogućava dublje upoznavanje određene problematike te uvid i rasprava o najnovijim pravnim rješenjima iste.

Projekt će se održati u listopadu u Zagrebu.

Časopis „Pravnik“ – Prvi broj časopisa Pravnik tiskan je davne 1967. godine te se tradicija njegova izlaženja zadržala do danas, što ga čini najdugovječnijim studentskim časopisom u Hrvatskoj. Časopis je u početku zamišljen kao časopis informativnog tipa, a osim stručnog sadržaja sadržavao je i kulturnu i informativnu rubriku. U kulturnoj rubrici objavljivane su pjesme i aforizmi studenata i diplomiranih pravnika, a u informativnoj su se obrađivali aktualni studentski problemi na Fakultetu. Kao osnivače časopisa između ostalih treba spomenuti Tomu Previšića (prvi glavni urednik), Dešu Mlikotin-Tomić, Ivicu Račana, Petra Požara i Stjenka Vranjicana. Kao dugoročni cilj određeno je kako će se u časopisu objavljivati najkvalitetniji studentski radovi te se Pravnik u konačnici razvio u stručni časopis, u kojem studenti prava i ostalih društvenih studija te mladi pravnici objavljuju svoje stručne i znanstvene radove. Godine 1971. dolazi do nove numeracije časopisa, koji ponovno počinje izlaziti od prvog broja. Kasnije, 1986. g. ponovno će doći do promjene u numeraciji zbog upisa u registar časopisa. Ipak, spomenute promjene nisu bitno izmijenile osnovnu koncepciju časopisa zacrtanu još od njegovih osnivača već su potaknule njegovu još ekskluzivniju stručnu orijentaciju. Časopis pokriva teme iz svih grana prava, ali i ostalih društvenih disciplina (sociologija, filozofija, politologija i sl.) što predstavlja osobitu vrijednost časopisa. Svi radovi prije objave prolaze recenzijski postupak sveučilišnih nastavnika, kao i stručnu evaluaciju Uredništva. Danas se časopis tiska u 200 primjeraka te je dostupan u knjižnicama više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (npr. Pravni fakultet, Fakultet političkih znanosti), Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u konačnici, časopis se dostavlja i profesorima te čini dostupnim studentima. Časopis je dostupan i u strojno čitljivom obliku na stranicama portala hrčak (www.hrcak.hr/pravnik), što omogućuje njegovu široku rasprostranjenost. S obzirom na to da Pravnik izlazi dvaput godišnje, Udruga Pravnik organizira svečane promocije za svaki broj časopisa. Na promociju se redovito odaziva znatan broj zainteresiranih studenata, ali i sve više profesora. Za 2022./2023. godinu Uredništvo priprema 108. i 109. broj časopisa.

Tijekom ljetnog semestra.